Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[DOWNLOAD] "Skatt, arbete och pension" by Svenskt NĂ€ringsliv " eBook PDF Kindle ePub Free

Skatt, arbete och pension

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Skatt, arbete och pension
  • Author : Svenskt NĂ€ringsliv
  • Release Date : January 29, 2016
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,
  • Pages : * pages
  • Size : 3975 KB

Description

En ny rapport framtagen av professor emeritus Lennart Flood pÄ Svenskt NÀringslivs uppdrag behandlar en rad olika aspekter kring skatter, arbete och pension. Fokus ligger pÄ skattesystemets roll, men rapporten beskriver ocksÄ utvecklingen i Sverige och andra europeiska lÀnder.
För EU som helhet stiger antalet personer över 64 Ă„r i relation till de i Ă„ldern 20-64 frĂ„n mindre Ă€n 30 till strax över 50 procent fram till 2060. Ökningen Ă€r Ă€nnu brantare i lĂ€nder som Grekland, Portugal, Polen och Tyskland. Sverige har dĂ€remot den minsta ökningen av andelen Ă€ldre bland samtliga EU-lĂ€nder.
Rapporten pekar pÄ vikten av ett stabilt pensionssystem men diskuterar Àven bredare om Äldrande i relation till arbetsliv och vÀlfÀrdsystem. Det handlar om att fÄ rÀtt förutsÀttningar för att skapa tillrÀckliga resurser för att kunna behÄlla och utveckla vÄrt vÀlstÄnd.
Utvecklingen i Sverige under senare Ă„r har varit att vi jobbar allt lĂ€ngre upp i Ă„ldern. Sedan slutet av 90-talet har den s.k. uttrĂ€desĂ„ldern ökat frĂ„n i genomsnitt ca 62 till 64 Ă„r, nĂ„got högre för mĂ€n och lĂ€gre för kvinnor. Pensionssystemet har reformerats och vi har fĂ„tt förhöjt jobbskatteavdrag och sĂ€nkt arbetsgivaravgiften för Ă€ldre. År 2007 infördes de bĂ„da senare reformerna och sedan dess deltar betydligt fler Ă€ldre i arbetskraften. Andelen egenföretagare bland Ă€ldre har ocksĂ„ ökat vĂ€sentligt. Detta har haft stora effekter för sĂ„vĂ€l mĂ€nniskors levnadsstandard som offentliga finanser.
Rapporten analyserar reformernas betydelse och finner att vÄrt reformerade pensionssystem bidragit till utvecklingen, men en möjligen Ànnu viktigare faktor Àr de skattereformer för de Àldre avsedda att stimulera sÄvÀl utbudet som efterfrÄgan pÄ arbete. Dessa reformer kan vara orsaken till att Sverige idag ligger pÄ topp i Europa nÀr det gÀller ökningen av de Àldres sysselsÀttning.
Vidare undersöks tidigare forskning, dÀr studier frÄn LÄngtidsutredningen 2011, Finansdepartementet och Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvÀrdering pekar i samma riktning som rapportens nya resultat. Reformerna med skattesÀnkningar för Àldre har haft kraftig effekt pÄ sysselsÀttningen. De vÀxande skattebaser detta fört med sig visar sig innebÀra att de offentliga finanserna inte försvagats, utan bibehÄllit balansen eller t.o.m. stÀrkts av skattelÀttnaderna.
I rapporten redovisas ocksÄ resultat av simuleringar av fortsatta skattereformer för att stimulera Àldres arbetsutbud. UtgÄngspunkten Àr befolkningsprognoserna i Ärets LÄngtidsutredning. Sammantaget visar sig sÄdana reformer kunna förstÀrka de offentliga finanserna genom att extra Är av arbete mot slutet av arbetslivet medför högre skatteintÀkter och pensionsinbetalningar. Samtidigt innebÀr senarelagd pension lÀgre utgifter för grundtryggheten. Detta Àr goda exempel pÄ dubbla vinster.


Free PDF Download "Skatt, arbete och pension" Online ePub Kindle